...

torsdag 31. mars 2011

Redigering av bilder, og det å lage ein makelaus headerEr ikkje så enkelt... Eg vart ikkje fornøgd etter første forsøk i dag. Men eg la den ut likevel, for eg kom på at eg kunne gi nokre råd? Eg har fått ein del spm. om korleis eg lagar header, og kva redigeringsprogram eg brukar. Har fortalt om dette før, men det kan nok repeterast? Eg brukar gratisprogramma Picnik og Photoscape. Skulle gjerne lært meg, og hatt Photoshop, og trudde eg skulle få det inn på programmet i vår, men eg må vente til ryggen er bedre. Har problemer med å sitje enno, etter siste ryggkrangling, så kurs er ikkje så freistande. Det og tastaturbruk. Eg vil anbefale alle som har lyst på fleire lesarar, å bruke litt tid på å leike seg inne på fotoprogram. Det skal lite til for at header og bilder ser bedre ut! Om du kun regulerer på kontrast og lys, kan bildet ditt gå frå brukbart til lekkert.

Eg har funne ut at headeren er KJEMPEVIKTIG! Det er førsteinntrykket av ein ny blogg. Du kjem inn, og danner deg eit inntrykk frå bilder og tekst øverst. Sånn er det i alle fall for meg? Av og til "stemmer" ikkje headeren med bloggen, men i dei aller fleste tilfella får du eit innblikk i kva som finns i innlegga.

Pass på at du har ein tanke bak skrifttypar du brukar, og fargar. Eg har hatt for lys skrift, sånn at det har vore vanskeleg å lese. Det var ikkje slik på min PC, men vanskeleg for andre. Bakgrunnsfarge er også ei utfordring. Eg hadde lys grå på den første bloggen min, men gjekk over til kvit på denne. Nøytralt og enkelt, og bilda slepp å slåst med "bakteppet" om merksemd.

Dersom du vil ha bilder øverst, tenk over kva du har i heimen din som er spesielt. Kva som kjenneteiknar deg. For det er det du vil vise i ein header. Kvifor skal folk stoppe opp, og lese din blogg? Prøv å vere kreativ og nytenkjande. Det får i alle fall meg til å stoppe opp inne hos for meg nye bloggarar. Sett av tid til å ta bilder til headeren. Og ver kritisk til det du brukar. Eitt bilde kan kanskje fungere like godt som fleire? Viss du setjer saman fleire, må du passe på at dei passar godt i lag. Kanskje lurt å spørje nokon andre om kva dei synes? Eit råd eg sjølv har brukt mange gongar. Greit med tips frå andre! :)

Sånn til slutt vil eg nevne, at eg er INGEN ekspert, og det kan hende eg ikkje har peiling i det heile tatt. Men eg håper at dei som lurer, kan ha fått nokre råd? Eg veit at mange nye bloggarar har lagt seg til som følgjarar i det siste, og eg huskar min eigen hunger etter tips i starten. Eg har masse eg lurer på enno, forresten ;)


Eg har skura seks gamle stolar i dag, og har tatt bilder frå kjøkkenet, som eg publiserar seinare. Vart plutseleg
veldig mange sitjeplassar her? ;)
12 kommentarer:

 1. Takk for gode råd om header! Det er vanskelig synes jeg - veldig vanskelig...

  Jeg brukte tre uker nå før jeg åpnet den nye bloggen min, bare fordi jeg ikke klarte å lage en header jeg ble fornøyd med. Jeg brukte gimp, som også er et gratisprogram - ikke helt lett å få tak på, men med masse muligheter når man lærer det. Med litt hjelp av husets 14-årige foto- og redigeringsspesialist, gikk det til slutt ;)

  Bilder i headeren er en ting, skrifttype er også vanskelig synes jeg. Jeg endte med noe helt annet enn planen, bare fordi jeg falt for den der og da - fordi den minnet meg om et eller annet tror jeg. Nå lurer jeg bare på hva det er, og er usikker på om den passer til bloggen... :)

  Det beste er at det er lett å forandre hvis man får til noe bedre!

  Herlige stoler du viser! Jeg har en som er helt lik, og to til som er nesten like. De sto på min mormors kjøkken, og er blitt våre ekstrastoler nå. Mine er knall rød-orange og ikke pastellvakre som dine. Det var den fargen de hadde da jeg var liten, så sliter litt med å endre på det...

  Ønsker deg en fin dag!

  Klem fra Linnette i SkippertaksHuset

  SvarSlett
 2. Herlig stol, ligner på min kjære:) hihi.
  Ikkje lett med header nei... Fin din vart! E har tenkt lenge at e skal lage me ein ny, men blitt med tanken.
  Håper det er bra med deg?

  Klem!

  SvarSlett
 3. er det virkelig så viktig å ha tusen lesere om dagen.. de beste bildene og den riktige fonten ?? Lykke til..

  SvarSlett
 4. ..kan godt ta meg en tur jeg ;)) kjekt med mange sitteplasser..

  redigering og div. anna dataprat er gresk for meg..har ikke tid å sette meg inn i alt sammen..kanskje en gang...;)

  håper du har en fin dag!!
  god klem..
  Anne♥

  SvarSlett
 5. Tusen takk for et flott og lærerikt innlegg og jeg kommer snart på besøk igjen...ha en flott ettermiddag

  SvarSlett
 6. Hei Elin, tusen takk for flotte tips og gode råd :) Syns headeren din ble mye finere nå, grønnfargen og bokstavene kom mer frem, og bilde ble kjempefint med skygge og ramme ღ Ja, det er viktig det du sier om å redigere litt lys og slikt – bildene blir så mye bedre… Jeg redigerer ganske lite på bildene mine, da jeg som regel tar bildene på dagtid og det er bra lys, samt at jeg nå har fått meg en svært lyssterk linse :) Jeg har tenkt å forandre på headeren min lenge, men ikke funnet helt ut hvordan jeg vil ha den (syns det er vanskelig) men jeg vil ha en header som ikke må skiftes ut så ofte, for det er jo min ”varemerke” og har lyst til å ha en permanent …. Hvis du har tips så tar jeg gjerne i mot :))

  Fantastiske flotte bilder, Elin – og nydelige gamle stoler du har fått, og det store framskapet ditt var RÅ-lekkert!!! Her er det SOL i dag :)) – er sååååå deilig, har sittet litt ute og kost meg litt, mens min kjære har måkt terrassen fri for snø. For nå kan det vel ikke komme så mye mer snø, eller??? …. Ha en superfin dag, klem fra Mette

  SvarSlett
 7. Fiiiiiin stol!! Heldige du:)
  Gleder meg til å se kjøkkenbilder!

  Ha en flott kveld!

  -Amalie

  SvarSlett
 8. Artig å lese tanker rundt overskriften og hvor viktig den er for mange. Selv bruker jeg kun et gammelt kamera, Paint til bilderedigering og "min" font Lucida Handwriting har jeg brukt siden jeg kom på nett på midten av nittitallet :) Jeg synes selv det er flott med en personlig overskrift og en egen stil, og det er gøy å se hvor forskjellige alle er. Mitt overskriftsbilde har jeg tatt selv, og det viser hånden til min sønn når han var 3 år, med en marihøne som er på vei til å lette.

  Ønsker meg både et bedre kamera og et bedre bilderedigeringsprogram, men mest av alt mer tid og overskudd til å pusle med sånne ting. Tiden strekker ikke til... *♥*

  SvarSlett
 9. Først og fremst vil jeg si at de stolene dine kunne flytte rett inn her! Nydelig farge og herlig patina :-) Og så må jeg takke for tips til header - sitter i tenkeboksen for å redigere min egen, den er liksom litt KJEDELIG men samtidig enkel og gjenspeiler navnet på bloggen... Det er artig å lese andres tips, man behøver ikke å finne opp kruttet selv hver eneste gang. Andre har "gått" opp løypa allerede ofte og noen slik som deg deler villig med seg! TAKK!
  Klem fra Tone

  SvarSlett
 10. Tusen takk for gode tips! Headeren er helt klart veldig viktig, og det første man ser. Det er jo der interessen begynner :o) Setter pris på bloggen din, de fine bildene og nynorsken din. Herlig.
  Ønsker deg en fin helg :o)
  Hilsen fra ingebjørg

  SvarSlett
 11. Du skriver noe veldig nyttig her, og jeg er helt enig. Sliter veldig selv med å bestemme meg for om jeg er fornøyd og har forandret utseendet på bloggen ofte. Har foreløpig landet litt på slik det er nå, men det forandres sikkert snart igjen. ;)

  Bildene i innleggene merker jeg har mye å si for min egen del når jeg leser andres blogger. Det er virkelig ikke mye redigering som skal til for å gjøre et bilde veldig mye finere. =) Jeg er såvidt igang med å lære meg noen slike teknikker, og merker allerede større respons på innleggene jeg legger ut. =) Det er koselig!

  Takk for at du deler! =)

  SvarSlett

Kommentarane gir næring til min kreativitet! TUSEN takk for at du lyser opp kvardagen min!