...

tirsdag 29. november 2011

Tips om enkel desemberpynt, og nokre ord til ettertanke...


Lav på energi og litt oppgitt over alt julesnakket før desember er her? Eg forstår i så fall korleis du har det. Når eg var i full jobb, og hadde små ungar, var ofte desember det ultimate marerittet. Det er den måneden du skal besvise at du har styr på ALT, og i tillegg er nyslanka inn i julbordskjolen og med ny frisyre? Eller? Vel, her inne hos Draumesidene kan du slakke på skuldrane og puste skikkeleg med magen. Etter 4 år heime, har eg nesten gløymt kva det var eg var så stressa over? Når ein blir sjuk, skiftar synsvinkelen mot livet fullstendig. Det som før sette meg skikkeleg ut, er slikt som eg løfter så vidt på skuldrane for no. Eg har blitt bedageleg, bikka 40, og lært at ein skal ha krefter igjen i januar og februar også. I mars byrjar eg å livne skikkeleg til liv igjen. Då er våren min innen rekkevidde...

Akkurat no gjer eg mitt beste for å gløyme at det er vinter, og at kroppen ikkje likar denne årstida. Alt blir vondare, strammare og meir intenst. Dagslyset glimrar med sitt fråvèr, og det blir vanskelegare å tenkje positivt. Dei fysiske smertene tek enklare psykisk form i mørke kveldar. Det hjelper imidlertid å blogge :) Å pynte litt rundt omkring, høyre på juleplatene, ete ein mandarin...

Det du ser på bilda mine er verdas enklaste pynting mot jul. Plukk inn kongler og kvistar dersom du er så heldig å ha tørt vèr, gå ein tur og finn ei lerkegrein eller litt granbar. Det er svært lite som skal til for å forandre eit heilt rom. Eg bruker i tillegg forskjellege skinn, som eg har hatt i ti år. Skiene du ser på øverste bildet, var eg heldige å få av ein ven for snart tjue år sidan. Dei har vore i huset til pynt både ved inngangsdøra og i ulike rom sidan det. Ein kjelke kan gjere same nytten. 

Korga frå KID inneheld både furukongler og grankongler. I tillegg har eg lerkekongler. Nøtter er også flott som pynt. Og epler. Og mandarinar... Når eg tenkjer meg om er vel desember ein månad for å vise fram det vi et? I fine boksar, i Norgesglas og i krukker. Kaker og frukt.

Og så kan du tenne lys. Eg har på levande lys heile dagen når vi er på denne tida av året. Sjølv om eg lovde å ikkje tenne eit lys meir, etter nedvask av tak og veggar i vår... Men det er noko beroligande med det. Noko godt. Og det blir så koseleg i rommet. Vi prøver å ha levande lys på bordet når vi et også. Grandiosa med levande lys er fantastisk ;) Her går det mykje i telys, og eg vil kome med ei oppfordring til alle som brukar det : gjenvinn! Lever dei saman med anna glas og metall når dei er oppbrukte!

I morgen skal eg lage reportasje om ein familie som verkeleg skaper jul på gamlemåten. Beundrer slikt, men har innsett at det ikkje er mi oppgåve her i livet? Eg er litt meir coop-julekake typen, som kosar meg med innkjøpte bakverk. Som har droppa julegardinene, og som er ferdige med julegåvene i november, for å unngå stressnakke i desember. Som pyntar juletreet fleire dagar før julaften, sjølv om eg alltid før skulle gjere det lille julaften, fordi det var tradisjon. Men som innsåg at eg stod over vaskebøtta og nesten grein i tretida om natta til kvar julaften og grudde meg til matlaginga neste dag.  Denne jenta har blitt vaksen, og har lært at det å sitje med borna sine lille julaften å slappe av, å sjå forventininga i augene deira, og kanskje klare å kjenne på den fjerne følelsen av barndomens jul; ja det er sjølve lukka! I tillegg også å kunne kjenne på sorga ved det å ha mista mange av dei som var jul for oss før... Å kunne smile gjennom tårer, og fokusere på dei gode minna. Det er det jula handlar om for meg. Det er det eg vil prøve å vere god på.Elin


22 kommentarer:

 1. Er helt enig med at det kan bli mye styr rundt jul. For meg førte det til at jeg måtte ta ett lite oppgjør med meg selv:)

  Ta en titt her:

  http://www.egedenne.com/2011/11/introduser-din-blogg.html

  Kanskje du vil bli med på listen?

  SvarSlett
 2. aldeles nydelig innlegg, og jeg er så hjertens enig :) julen er best når den kan nytes i det tempo som passer en selv og sine nærmeste best. jeg har halvert julegavelisten min i år, bare det er nok til å gi meg en helt annen ro enn tidligere julefeiringer. og vi skal være hjemme hos oss selv, gjøre ting på min måte og ingen andres. DEILIG! *♥*

  SvarSlett
 3. Fine ord og tanker Elin;) og kunne ikke vært mer enig. Her i huset går det etter vårt eget tempo. Det er nok stress i hverdagen som det er. klem fra Veronica

  SvarSlett
 4. Så deilig lesing! Så sant og så viktig! Jula kommer uansett, og det er nok vi selv som har de høyeste forventningene til alt vi skal klare. ungene bryr seg ikke om huset er vasket eller ikke, eller om kakene er kjøpt. Balanse er vel ordet. Man må finne balansen sånn at vi ikke glemmer det viktigste. Klem til deg

  SvarSlett
 5. Hei hei !
  Mange fine tankar om jola her. Kjenner på meg sjølv at når desember og jola nærmar seg heiser også skuldrane seg litt ekstra, fordi ein har så lyst å prestere...Men det viktigaste er vel å ta vare på seg sjølv og dei ein er glad i <3
  Kjempefin og enkel pynt du har, pynt frå naturen er nydeleg.

  SvarSlett
 6. Så kjempebra innlegg.

  Det er mange år siden jeg sluttet og stresse til jul. Når desember kommer er jeg stort sett i rute med alt som har med jul og gjøre. For jula skal være koselig ikke stress. Alt handler om planlegging og velge bort det som ikke er viktig.
  Jeg gjør som deg, kjøper en del julebrød.Lager bare de sortene som vet blir spist, i små porsjoner. Og koser meg med og pynte og lage små dekorasjoner istedet for og bruke tid og penger på baking. Når jeg vet at kakene blir kastet etter jul.
  Men jeg må innrømme at jeg tenker somtid, at det er om og være mest stresset og travel før jul. Som at det er med og gir status. Hvis du skjønner hva jeg mener.
  Kos deg med levende lys og gjlr det beste ut av årstiden her:-)
  Klem

  SvarSlett
 7. Må innrømme at da jeg leste "noen ord til ettertanke" ble jeg spent, og hva skal jeg si, du leverer som alltid.Mye sant i det du skriver.

  For meg er jula anderledes i år, etter mer enn fem år med sykdom og vegen tilbake, var ikke desember mnd. og jula lenger noe god. Jeg orket ikke stresse, men mørket var så vondt, ikke en gang levende lys kunne hjelpe på det. Og desember som tidligere var ei sosial tid, ble ei tid der jeg følte meg utestengt. For fem år sida var jeg innlagt i tre uker i jula, ikke godt men helt nødvendig.

  Men i år er altså jula anderledes. Jeg har fått igjen håpet, jeg ser at jeg er på rett veg. Og den vanskelige tida har gjort noe med meg. Jeg er blitt mere avslappet. Bakeri og bondens marked selger flotte bakverk. Den nye leiligheten vår er en fryd å vaske, og det går fint an å ta litt etter litt. Jeg håper på et sosialt liv i jula, men formen er enda litt opp og ned, så å bestemme for mye på forhånd er ikke enkelt. Men noe kan jo tas på sparket.

  Søndag var min mann og jeg i skogen og plukket kongler. En fantastisk koselig dag. Slike ting har jeg virkelig lært å sette pris på.

  Ja, sykdom får en til å endre syn på livet. Jeg vil påstå jeg har det bedre enn før. Voksen reflektert kvinne, slik som deg, Elin, det er det faktisk godt å være. Og stress, det prøver jeg å unngå:)

  SvarSlett
 8. Kloke ord fra en klok dame :-)
  Jeg har selv vært hjemme nå i et
  år grunnet kroniske smerter i muskler og ledd som blusset opp etter jeg fikk minstejenta.
  Så kjenner meg veldig igjen i det du skriver her. Her tar vi jula som den kommer og gleder oss over de tingene vi faktisk får gjort i stede for alt en burde gjort. Å som du sier det hjelpe å pynte og gjøre det litt ekstra trivelig hjemme :-) Å ikke minst er bloggen en velsignelse å ha :-)))))
  Takk for at du deler din tanker med oss. Det er så uendelig oppmuntrende spesielt når en er i litt samme situasjonen selv.
  Så TAKK Elin!

  Klem fra Hilde

  SvarSlett
 9. Fine ord til ettertanke....nei jeg stresser ikke så veldig akkurat jeg heller.....
  klemklem

  SvarSlett
 10. Det vakraste innlegget eg har lese her, Elin. Og du har lagt lista høgt frå før ;) nydelege, kloke ord. Dit du er, håpar eg å komma ein dag.

  stor klem Lina

  SvarSlett
 11. For et fint innlegg med vise ord du har skrevet. Jeg er veldig enig med deg og kjører samme greia her hjemme. Har iallefall begynt med det etterhvert. :-) I år gjenstår å overtale mannen til å pynte treet før lille julaften. Pakker og alt er ferdig, så mine skuldre er godt senket før desember. Kjøkken vask tar jeg heller på våren når man kan se skitten. :-) Fin kveld til deg.

  SvarSlett
 12. Jepp,stress ned. Man rekker ikke alt. Og det er det heller ikke noe poeng i. Desember er slitsom. Og mørk. Og kald. Ingen ålreit kombinasjon. Men jul blir bra!

  SvarSlett
 13. Koselig innlegg, jeg er ikke ferdig med gavene enda, men jeg stresser ikke. lager bare bakst som blir spist og det synes jeg bare er koselig! Stresse synes jeg er det å finne på gaver til noen som har alt! *S*

  Kos deg..
  klem

  SvarSlett
 14. Det er bare å stresse ned, jul blir det uansett! Og bedre å feire jul uten å være totalt utslitt;)

  Herlige bilder som alltid!
  KLEM

  SvarSlett
 15. I love your blog!!Linked you today, hope this was ok! hughs Anja

  SvarSlett
 16. Eg heier på "elin-jul", for slik jul er det eg siktar på også :) Stress blir berre dumt for alle - så det gjer eg mykje i forkant for å unngå. I morgon skal eg ferdigstilla adventskalenderen, og så gleder eg meg til å finna fram jula litt etter litt, og kosa meg med familien - sjå Alene Hjemme 1 og 2 som er tradisjon hos oss. Baka pepperkaker, laga julesnop og få ut julekorta. Har fått dei i hus, no må eg berre forfatta eit lite julebrev så dei me ikkje snakkar med så ofte får oppdatert seg på kva me har sysla med i 2011.

  Fri i morgon - nytings!

  Klem Eli

  SvarSlett
 17. Takk for et fint innlegg:-)du skriver så vakkert og eg kjenner min jul blir enklere i år. Skal senke skuldrene pynte treet fleire dager før jul og nyte dagene/kveldene. takk for gode ord til ettertanker
  Ha ei fin uke
  Line

  SvarSlett
 18. Fine ord til ettertanke her, Elin!


  AW

  SvarSlett
 19. De gamle skiene der skulle jeg VIRKELIG likt å hatt!! Der ga du meg en skikkelig idé til jule pynting av heimen ;)

  Ang sykdom og vinterstid veit jeg akkurat hva du mener. Jeg har selv en sykdom som gjør at jeg har mye vondt på denne årstiden og dette gjør at hverdagslivet generelt blir mye tyngre og vanskligere. Hvertfall når man ikke får til halvparten av det man har lyst til fordi kroppen sier rett og slett stopp! Men som du sier, det hjelper å se de små gledene som å kose seg med litt pusling i heimen med god musikk (utrolig hva noen toner kan gjøre med humøret) og ikke minst blogging ;)

  Ønsker deg en fin kveld! Nå skal jeg på nett og leite etter ski..hehe..

  Klem

  SvarSlett
 20. Blei rørt til tårer her... Stikk innom kvar kveld før eg legg meg. Fast tradisjon har det blitt:) Ei koslig avslutning på dagen.
  Takk:)
  Elin D

  SvarSlett
 21. Så fint innlegg! Du sett ting i perspektiv. Har så mange ganger tenkt på hva som er viktig i livet og hva som er mindre viktig og kansje totalt uviktig! Jeg har to jenter, ei som har bursdag i slutten av november og ei tre dager før jul. Alt rett i julestria. Men hvor viktig er det egentlig med at alt skal skinne, hus og barn, mens mamma er totalt utslitt. Jeg øver meg på å være tilstede for jentene mine å se deres glere og forventninger. Har i alle år forsøkt å lage "magisk" jul- og brukt de fleste av kreftene på det, uten å være tilstede selv.
  God jul, og nyt dagene med barna!!
  Carina

  SvarSlett

Kommentarane gir næring til min kreativitet! TUSEN takk for at du lyser opp kvardagen min!